محل تبلیغات شما

مجموعه بازار قزوین، سراها و تیمچه ها

مجموعه بازار قزوین، یکی از مکان های دیدنی شهر قزوین است. در حال حاضر، از آن چند اثر کوچک و قدیمی به جای مانده است. در دوره صفویه، بازارها وسعت یافته اند و هر بازار به صنفی خاص اختصاص داشت. در گذر هر یک از این بازارها مسجد، حمام، سراها، تیمچه ها و قیصریه ای وجود داشت. از آن میان، تیمچه ها مرکز تجارت و قیصریه محل صنعتگران بود. قیصریه قزوین با اتاق های آجری و ارتفاع بسیار زیاد، بخش هایی از بازار قزوین است که به جای مانده است. اگر قصد اقامت هتل در قزوین دارید و می خواهید هنگام اقامت در هتلهای قزوین از بازار قزوین بازدید کنید، با هتل ایرانیان قزوین یک از بهترین هتل های قزوین همراه باشید، تا درباره همه جای آن توضیح دهیم.

بازار قزوین

این بازار دارای چهار در است. درِ شمالی به تیمچه سرباز؛ درِ جنوبی به تیمچه سرپوشیده، درِ شرقی به سرای وزیر و درِ غربی به چهارسوق کوچکی متصل می شود. بازارچه سعدالسلطنه نیز، از باقیمانده های آثار قدیمی بازار قزوین است. هشتی بسیار زیبایی دارد که به سرای سعدالسلطنه متصل می شود. عمده ترین بناهای مجموعه بازار، عبارتند از: بازار قیصریه، بازار وزیر، کاروانسرای شاه، کاروانسرای وزیر، سرای حاج رضا، سرای پنبه، سرای سعدالسلطنه، سرای سعادت، تیمچه سرباز و تیمچه سرپوشیده.

بیشترین قسمت مجموعه بازار در دوره صفویه احداث شد. در دوره قاجاریه نیز تغییراتی در آن حاصل شده است. از مهمترین تیمچه های بازار قزوین، می توان به تیمچه سرباز، تیمچه سرپوشیده، تیمچه حاج سید کاظم، تیمچه رضوی و تیمچه درویش مهدی اشاره نمود.

سرای سعد السلطنه

سرای سعدالسلطنه به دستور سعدالسلطنه (متوفی ١٣٢۵ﻫ . ق) حاکم وقت قاجاریه قزوین ساخته شد. ارزشمندترین قسمت این بنا، چهار سوق آن است. از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده و بر فراز آن گنبد کاشی کاری شده بزرگی قرار دارد.

بازار قزوین و سرای سعدالسلطنه

چهار طرف گنبد را چهار نیم گنبد با رسمی بندی و نور گیر فرا گرفته است. این موضوع سبب بزرگتر نشان دادن فضا می شود. سرای سعدالسلطنه با وسعتی نزدیک به ۲/۶ هکتار، یکی از کاملترین و بزرگترین سراهای تجاری ایران است.

کاروانسرای حاج رضا

کاروانسرای حاج رضا که در آخر بازار آجیل فروشان واقع شده است. یک راه اصلی دارد و همچنین دارای یک علافخانه مجلل دوطبقه با حجره های مختلف در پایین و اطاق های قابل ست در طبقه دوم علافخانه است. این کاروانسرا در دوره قاجار ساخته شده است. دارای حیاطی بزرگ است. حجره ها و اتاق ها گرداگرد آن در دو طبقه ساخته شده اند. ورودی کاروانسرا در سمت غربی آن قرار گرفته است. با طاق های زیبایی که در بنای آن به کار رفته است، به صورت یک تیمچه سر پوشیده به نظر می رسد. این سرا دارای طاق ها حجره ها است. طاق نمای ایوان آن دارای قوس جناغی و کاشی کاری در زمینه آجری است.

بازار قزوین و کاروانسرای حاج رضا

بازار قیصریه

این راسته با طاق های آجری بلند در بین مسجدالنبی و سرای رضوی قرار گرفته است. همچنین سرای وزیر را به چهار سوق بازار متصل می سازد. قیصریه از شاخص های بازارهای طراحی شده دوره صفویه می باشد.

بازار قزوین و بازار قیصریه

سرای رضوی (شاه)

بنای کاروانسرای رضوی متعلق به عصر سلطنت شاه طهماسب ( ٩٨٣- ٩٣٠ﻫ. ق) صفوی است. این سرا به صورت دو ایوانی ساخته شده اند. مجموعه حجره ها در دو طبقه گرداگرد حیاط مستطیل شکل آن شکل گرفته است. سرای رضوی در گذشته به صورت کاروانسرا بود. از آن به عنوان بارانداز کاروانیان و از شترخان آن برای چهارپایان آنها استفاده می شد.

سرای رضوی (شاه)

کاروانسرای پنبه

این کاروانسرا، سرای کوچکی است. کاروانسرای پنبه در جانب شرقی میدان سعادت (میدان مال فروش ها) است که به خیابان اصلی هم راه دارد. در گذشته، این کاروانسرا محل کسب چند تن از بازرگانان بوده و هم اکنون محل بارفروشی است.

کاروانسرای پنبه

سرای وزیر

این بنا که در محوطه بازارچه وزیر و روبروی قیصریه قرار گرفته است، بنایی دو طبقه است. طبقه پایین حیاطی وسیع دارد. در چهار جانب آن حجره هایی قرار گرفته اند که لچکی های طاق نمای آنها با آجربندی تزئین شده اند. از ویژگی های خاص سرا، لچکی های طبقه بالای آن است. این لچکی ها با کاشی های بسیار زیبایی تزئین شده اند.

سرای وزیر

این سرا رو به روی در شرقی قیصریه قرار دارد. هشتی ورودی آن دارای حجره هایی با طاق های کاشی کاری است. بر فراز فضای مرکزی ورودی آن، گنبدی آجری قرار گرفته و یک نورگیر به قطر تقریبی یک متر روشنایی آن را تأمین می کند. سرای وزیر دارای حیاطی وسیع است. دور تا دور آن را حجره هایی دو طبقه فرا گرفته اند. این حجره ها بر روی صفحه ای با ارتفاع یک متر از سطح زمین قرار دارد. در جنوب سرای وزیر، حیاط بارانداز و شترخان بزرگی ویژه کاروانیان قرار دارد و دری هم به حیاط سرا دارد.

سرای ضرابخانه

این سرا در میان بازار قزوین و نزدیک به چهارسوق بزرگ قرار دارد. در جنوبی سرا به طرف بازار لواف ها و نزدیک به حمام جلودار قرار گرفته است. این سرا که بنایی دو طبقه است، گویا محل ضرب سکه بوده است. پیش از جنگ جهانی اول، مرکز فعالیت تجاری بوده و در حال حاضر رونق چندانی ندارد.

سرای ضرابخانه

سرای گلشن قزوین

سرای گلشن که بانى آن آقا محمد ارباب قزوینی” و حاجى غلامحسین” (از تاجران نامى قزوین) مى باشند، در دوره قاجار ساخته شده و دارای بنایی دو طبقه است. اکنون تعدادی از بازرگانان در این سرا به دادوستد مشغولند.

سرای گلشن قزوین

طبقه فوقانی آن برای مدتی محل شعبه بانک استقراضی روس بود. بانک ملی ایران نیز مدتی آن را در اجاره داشت.

سراى شاهرودى

این سرا که مربوط به دوره قاجار است. زمانى حیاط بیرونى خانه حاج محمد حسن شاهرودی” بوده است که او آن را به سرا تبدیل کرد. آنچه باعث شهرت و اهمیت این سرا شده است، نقش این سرا به عنوان پناهگاه مشروطه خواهان در زمان جنبش مشروطیت است. اکنون بخشى از این سرا در خیابان مولوى قرارگرفته است. بقیه آن به صورت پاساژى درآمده که محل بارفروشى است.

 

رزرو اتاق های هتل ایرانیان

تیمچه درویش مهدی قزوین

تیمچه درویش مهدی در میان چهار سوق بزرگ و حمام جلودار و در برابر در جنوبی سرای ضرابخانه واقع شده است. این تیمچه قبلا جایگاه شاهین سازها بود. ولی در حال حاضر محل بار فروشی است.

تیمچه حاج سید کاظم

تیمچه حاج سید کاظم در میان بازار و رو به روی راسته سراج ها قرار دارد. تعدادی از بازرگانان از جمله خود حاج سید کاظم چرم فروش” در آن تجارت می کرده اند. هم اکنون، این تیمچه مرکز چرم فروشی و بار فروشی است.

تیمچه حاج محمد تقی

تیمچه حاج محمد تقی در بازار آهنگرها واقع شده است. در حال حاضر محل بارفروشی است.

قرن سوم تا ششم قزوین پس از اسلام

قرن اول و دوم قزوین پس از اسلام

بسته بندی بازیافتی و ۳ دلیل نیاز به آن

سرای ,تیمچه ,بازار ,های ,سرا ,قزوین ,این سرا ,قرار گرفته ,است این ,دو طبقه ,قرار دارد ,دوره قاجار ساخته

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها