محل تبلیغات شما

مقدمه ای بر میراث فرهنگی قزوین

به گواهی تاریخ، سرزمین قزوین همواره یکی از کانون های مولد میراث فرهنگی و تمدن گران سنگ ایران زمین بوده است. نام دانشمندان کوچک و بزرگی که از دوران صدر اسلام تا روزگار معاصر بر تارک شهر قزوین درخشیده است. همین امر این شهر را به عنوان مهد فرهنگ و دانش در حافظه تاریخ جاودان کرده اند و شاهد و گواه این مدعاست که میراث فرهنگی بسیاری در شهر قزوین وجود دارد.

تاریخ میراث فرهنگی قزوین

در اوایل دوره اسلامی قزوین به پایگاه و مبداء عملیات لشگریان عرب تبدیل شد. از اواخر قرن پنجم هجری قمری تا زمان حمله هلاکو به قلاع اسماعیلیه، سرزمین قزوین تحت تأثیر حوادث نهضت حسن صباح و جانشینان او قرار داشت. قزوین در زمان صفویه به عنوان پایتخت انتخاب شد. به همین دلیل آثار و بناهای متعددی در آن بنا شد.

در دوره قاجاریه، تهران به عنوان پایتخت انتخاب شد. قزوین به علت استقرار در مسیر جاده تهران به اروپا و روسیه، اهمیت قابل ملاحظه ای یافت. در حال حاضر نیز یکی از شهرهای مهم کشور محسوب می شود. کثرت میراث فرهنگی ثبت شده و ثبت نشده تاریخی مربوط به دوره های مختلف همگی نشان می دهند که این شهر سهم زیادی در تاریخ تمدن ایران داشته است. در مطالب بعدی سعی شده تا ضمن بررسی مختصری از آثار و ویژگی های تاریخی، میراثی و هنری قزوین، به برخی از مهم ترین آثار از لحاظ قدمت و دوره ساخت نیز پرداخته شود.

 

رزرو اتاق های هتل ایرانیان

با هتل ایرانیان قزوین، یکی از بهترین هتل های قزوین همراه باشید تا بیشتر با آثار تاریخی قزوین آشنا شویم. هتل ایرانیان به عنوان اقامتگاهی برتر در بین هتلهای قزوین همواره پذیرای افرادی هست که به دنبال اقامت هتل در قزوین هستند.

طبقه بندی تاریخی آثار معماری موجود قزوین

آنچه که امروز از آثار معماری شهر قزوین باقی مانده است، محصول دوره های مختلف تاریخی است. این آثار گاهی بر روی یک بنای دیگر شکل می گرفتند. گاهی نیز با الحاقات و تغییرات به بنای قدیمی همراه می بودند. از نکات جالب توجه در بررسی آثار تاریخی قزوین در دوره های گذشته، نبود اثر معماری در برخی دوره ها، مانند دوره تیموری در شهر قزوین است. همچنین کثرت آثار دوره قاجاریه نشان دهنده رونق و آبادانی شهر در این دوران است. (مجابی، ۱۳۸۸)

میراث فرهنگی قزوین

از مقایسه تعداد آثار به جا مانده در دوره های مختلف تاریخی و پراکندگی آنها چند نکته قابل تأمل است. اول آنکه هرچه به دوره معاصر نزدیک تر می شویم تعداد آثار افزایش می یابد. البته امری طبیعی است؛ چرا که گذر زمان باعث فرسایش و تخریب آثار قدیمی تر خواهد شد. ضمن آنکه در هر دوره بر روی برخی بناهای دوره های قبل بنایی جدید احداث می گشته، بنابراین طبیعی است که بیشترین آثار متعلق به دوره قاجار (حدود ۷۰ % آثار) باشد.

اما دوره صفوی از این روند پیروی نمی کند. این موضوع ناشی از پایتخت شدن قزوین و احداث بناهای متعددی می شود که بسیار بی سابقه بوده است. حتی با گذشت زمان و تخریب برخی از آنها، همچنان تعداد قابل توجهی از آثار تاریخی قزوین (حدود ۱۶ %) را به خود اختصاص می دهد. نکته دیگر، فقدان اثر شاخص از دوره تیموری است. همچنین در دوره زندیه با کاهش شدید ساخت و ساز روبرو هستیم. گویا که در این دوره قزوین رونق لازم را نداشته است. (تنها یک آب انبار و یک مدرسه منتسب به این دوره می باشد.)

میراث فرهنگی قزوین

شکوفایی مجدد شهر قزوین در دوره قاجار، باعث یک جهش در معماری آن شده است. در این دوره در حالی که آثار جدیدی در شهر احداث می شود، بسیاری از آثار دوره های گذشته نیز مرمت و یا بازسازی شده است. همچنین هویت معماری و شهرسازی قزوین متأثر از این دوره می شود.

ساختار میراث فرهنگی قزوین

در تحلیل گونه های معماری نیز چند مورد قابل توجه است که: بیشترین آثار معماری به جا مانده مربوط به مساجد است. ۲۰ مسجد تاریخی در شهر قزوین وجود دارد که ۱۴ باب آن متعلق به دوره قاجار می باشد. همچنین آب انبارها در رتبه بعدی قرار دارند. وجود مساجد متعدد در سطح شهر حکایت از ریشه های مذهبی مردم دارد.

مدرسه در بیشتر دوره ها (ایلخانی، صفوی، زندیه و قاجار) وجود داشته و گویای توجه به آموزش در ادوار مختلف تاریخی در شهر قزوین است.

نوع آثار تاریخیتعدادنوع آثار تاریخیتعداد
مسجد۲۰کاروانسرا۸
آب انبار۱۶مقبره۸
عمارت (کاخ)۱۳گرمابه و حمام۵
مدرسه۱۰  
  جمع کل۸۰

گونه هایی همچون مسجد، مدرسه و مقبره دارای سابقه طولانی تر و حضور بیشتر در شهر قزوین است.

آب انبارها معمولا در مرکز محلات و در کنار یک کاربری مهم همچون مسجد، حمام و یا مدرسه قرار دارند.

مدرسه صالحیه نمونه ای منحصر به فرد در مدارس ایران به شمار می رود. ترکیب بین کاربری ها و فرم کالبدی آن بسیار بدیع و خلاقانه طراحی شده است. الگوی غالب مساجد قزوین، شبستانی است.

قرن سوم تا ششم قزوین پس از اسلام

قرن اول و دوم قزوین پس از اسلام

بسته بندی بازیافتی و ۳ دلیل نیاز به آن

دوره ,قزوین ,آثار ,شهر ,های ,تاریخی ,شهر قزوین ,در شهر ,میراث فرهنگی ,دوره های ,در دوره ,آثار تاریخی قزوین ,عنوان پایتخت انتخاب

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

کتابخانه عمومی امیر کبیر شهرستان کردکوی نوآوری علوم دامغان 1